Anismus

Anismus; spastik pelvik taban olarak da bilinen makat kaslarının spazmıdır. Dışkılamanın yapılamaması ve sonucunda ağrı, kanama, sızı gibi hislerin yaşanması görülmektedir. Hastalar genellikle makat çatlağı, hemoroid gibi sorunlarla doktora başvurmaktadır. Bu sorunların altında yatan neden anismus olabilmektedir. Bu nedenle her zaman tanısı konulmak için değerlendirme ve inceleme yapılan hastalıkların altında yatan neden araştırılmalı ve çözülmelidir.

Anismus Nedir?

Anismus makatta kasılma sonucunda dışkılamanın yapılamaması ve makat ağrısının ortaya çıkması durumudur. Normal işleyişte makat kasları dışkıyı ve gazı tutmaya yarar sağlamakta ve dışkılama sırasında bu kaslar gevşemekte, hiçbir sorun yaratmamaktadır. Ancak bazı nedenler sonucunda kasların gevşemesinde sorun oluşmakta ve istemsiz kasılma görülmektedir. Normal dışkılama; kabız olmamak, evden çıkmadan ihtiyaç gidermek gibi bir zorunluluktan değil, ihtiyaç duyulduğu için yapılmalıdır.

Anismus Belirtileri

Anismus belirtisi; tuvalette ıkınma, zorlanma ancak dışkının rahat şekilde yapılamaması ile ortaya çıkmaktadır. Tuvalette dışkılama yapılamadığı için saatlerce bekleme, makatta ağrı-sızı-kanama görülmesi muhtemeldir. Tuvaletten çıktıktan sonra makatta ıslaklık veya akıntı görülebilmektedir. Anismusun en belirgin özelliği dışkılamanın vücudu kasarak, ıkınarak yapılmasıdır. Anismusta dışkı makatın çıkış noktasına kadar gelir ancak vücuttan dışarı atılamaz. Anismus görülen kişilerde psikolojik sorunlar, cinsel problemler, idrar yapma zorluğu görülmektedir.

Anismus Riskleri

Anismus kişilerce doğru anlaşılamadığı, bir problem olarak görülemediği zamanlarda yıllarca tedavi edilmemekte ve birçok başka soruna da neden olmaktadır. Anismus nedeniyle barsak sarkması, gaz kaçırma, makat ağrısı, tuvalet sorunu nedeniyle kişilerin iş veya sosyal yaşamlarında sıkıntı yaşamaları ihtimali artmaktadır. Kişiler sorunun kaynağını çözemedikleri için ağrı kesici kullanma alışkanlığı edinebilir ve bu da farklı sorunlara neden olabilir.,

anismus-nedir

anismus-riskleri

Makatta Kasılma Neden Olur?

Makatta kasılmanın nedeni yani anismus hastalığının nedeni tam olarak bilinemese de bazı faktörler ön plana çıkmaktadır.

  • Çocukluk döneminden kalan travmalar,
  • Cinsel ilişkide yaşanan sorunlar,
  • Depresyon gibi psikolojik sorunlar,
  • Dışkı tutma alışkanlığı, anismusa neden olabilmektedir.

Anismus Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Anismus nedeniyle bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Öncelikle makatın ucuna kadar gelip dışarıya atılamayan dışkı kişide rahatsızlık hissi uyandırmaktadır. Kişi tuvalet ihtiyacını gideremediği için sürekli tuvalete gitme, saatlerce tuvalette kalma, ıkınma ve zorlanma hissetmektedir. Bu durum şiddetli bir makat ağrısına yol açmaktadır. Aşırı ıkınma nedeniyle de rektal kanamalar, basur, makat çatlağı gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Uzun zaman sürebilen bu hastalık sonucunda kas işlevini kaybedebilir ve gaz kaçırma, dışkı kaçırma, bağırsak sarkması görülebilir.

Anismus Teşhis Yöntemleri

Anismus hastalığının tanısı için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenmektedir. Sonrasında anal muayene yapılmaktadır. Fiziki muayene sırasında ıkınma ve gevşeme yapıldığı halde bir sonuç görülememesi sıklıkla yaşanmaktadır. Anismus teşhisi için anal manometri testi istenebilmektedir. Anal manometri ile dışkılama süreci detaylı şekilde incelenmektedir. Bu inceleme sonucunda ıkınma ve gevşeme durumlarındaki sonuçlar derecelendirilir.

Anismus Nasıl Tedavi Edilir?

Anismus tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır. Öncelikle hastanın bu sürecin uzun olabileceğini bilmesi ve sabırlı olması gerekmektedir. Anismus tedavisinin amacı makat ve pelvik kasları yönetebilmek, gevşemenin sağlanmasıdır. Tuvalet yaparken ayakları bir tabure üzerinde tutmak, dışkılama pozisyonunu değiştirerek rahatlama sağlanması mümkün olabilmektedir. Anismus tedavisinde biofeedback yöntemi; kişinin aslında olması gereken normal bir süreci gerçekleştirmesi ancak çok uzun zamandır yanlış yaptığı davranışları bırakmasıyla ilişkilidir. Bu yöntemde gevşemeye odaklanılır, farkındalık artırılır, derin nefes alma ve dışkılama eğitimi öğrenilir.

Anismus tedavisi için bir ilaç veya ameliyat seçeneği bulunmamaktadır. Anismus tedavisinde botulinum toksin uygulaması bir diğer seçenektir. Makat kasına yapılan bu uygulama, rahatlama ve gevşemeye yardımcı olabilmektedir. Tek başına yeterli olacak bir tedavi değildir. Biofeedback terapisine destek olabilecek bir işlemdir.

Anismus Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Anismus tedavi edilmediği takdirde kişi zaman ilerledikçe ıkınma alışkanlığını devam ettirecek ve rektosel yani bağırsak fıtığı riskini artıracaktır. Pelvik taban kaslarında zayıflama giderek büyüyecek ve idrar tutamama gibi sorunları da ortaya çıkartacaktır. Anal sorunların tedavisi için geç kalınmadan uzman bir doktora görünülmelidir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Demet Ağras’a ulaşabilir ve muayene için randevu alabilirsiniz.

Makat gevşemesi neden olur?

Makat gevşemesi; ilerleyen yaş veya anismusa bağlı olarak görülebilmektedir.

Anismus geçer mi?

Anismus tedavisinde botulinum toksin ve biofeedback ile birçok hasta başarılı bir iyileşme süreci geçirmektedir.

Makatta aşırı kasılma neden olur?

Makatın istemsiz ve aşırı kasılması anismus olarak adlandırılmaktadır. Dışkılamanın doğru şekilde yapılamaması, kişinin kendini sıkarak ve ıkınarak yapmaya çalışması, anismusun en önemli sebebidir.

Anismus ve makat çatlağı arasındaki ilişki nedir?

Anismus görülen kişiler dışkılama sorunu yaşadıkları için ıkınma ve zorlama hareketlerinden dolayı makat çatlağının oluşmasına neden olabilirler.

Anismus nasıl anlaşılır?

Anismus makatın aşırı kasılması, makatın gevşeme kusuru olarak da bilinir ve dışkılamanın makat ucuna kadar gelip, yapılamaması ile anlaşılır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ic-hemoroid

İç Hemoroid

İç hemoroidin ilerlemesi durumunda hemoroid dışarı sarkabilir. Bu sarkma sonucunda ra…

Devamını Oku
anal-iyilestirme

Anal İyileştirme

Anal iyileştirme, anal bölgenin görünümünü ve şeklini iyileştirmeye yönelik yapılan c…

Devamını Oku
hemoroid-cesitleri

Hemoroid Çeşitleri

Hemoroid rektumun içinde veya makatın dışında olan damarların şişmiş, genişlemiş hale…

Devamını Oku