Hemoroid Ameliyatı

Anal kanalın içindeki ve etrafındaki damarların şişmesiyle hemoroid meydana gelir. Hemoroid kişinin oturamamasına neden olabilir. Kişi otururken ya da tuvalete çıkarken çok fazla ağrı yaşayabilir. Bu durumdan kurtulmak için hemoroid ameliyatı tercih edilebilir.

 

Hemoroid Ameliyatı Yöntemleri Nedir?

Hemoroid ameliyatında en çok kullanılan yöntemlerden biri lazerle hemoroid cerrahisidir. Lazer kullanımı sayesinde hemoroid tamamen çıkarılabilir ya da küçültülebilir. Lazerle hemoroid tedavisi daha az ağrı yaşanmasını sağlar ve iyileşme süresi de kısadır. Hemoroid ameliyatında kullanılan bir başka yöntem ise Longo yöntemidir. Longo ameliyatında hemoroidler yerinden çıkarılmaz. Yukarı doğru çekildikten sonra sabitlemesi yapılır ve hemoroidlerin kan akışı kesilerek küçülmesi sağlanır. Bu yöntem de daha az ağrı olur ve kısa iyileşmesi süresi sunar.

Hemoroid ameliyatında kullanılan ve iyileşme süresi diğerlerine göre daha uzun olan hemoroidektomi ile hemoroidler tamamen çıkarılır. Hemoroidi ilerlemiş hastalarda kullanılır. Bu yöntemde iyileşme süreci uzun olabilse de en etkili yöntemlerden biridir. Hemoroid ameliyatı lastik band ligasyonu ile de yapılabilir. Bu yöntemde hemoroidlerin etrafına lastik bant yerleştirilir ve bant sayesinde hemoroidlerin kan akışı kesildiği için küçülme görülür. Hemoroid ameliyatı için kullanılan minimal invaziv yöntemlerden birisi Transhemoroidal dezarterizasyon (THD) olarak bilinir. Genelde ileri evre hemoroid için kullanılan bu yöntem ile hemoroidal arterlerin kan akışını kesmek amaçlanır.

 

hemoroid-ameliyati-nasil-yapilir

 

Hemoroid Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hemoroid ameliyatının nasıl yapılacağına hemoroid türüne ve kişinin genel sağlık durumuna bakılarak karar verilir. Ameliyat öncesinde gerekli tahliller yapılarak hastanın durumu değerlendirilir. Hangi ameliyatın yapılacağına karar verildikten sonra ameliyata alınır. Ameliyata başlamadan önce anestezi uygulanır. Uygulanan anestezi genel ya da spinal anestezi olabilir. Ameliyat türlerine göre şu şekilde uygulanır:

Hemoroidektomi ; hemoroid dokusunun çevresine kesi atılır ve hemoroid dokusu kesilip çıkarılır. Elektrikli koter, lazer ya da makas bu işlemde kullanılabilir. Hemoroid dokusu kesilirken hemoroidleri besleyen damarlar bağlanır. Hemoroidlerin olduğu bölge duruma göre açık bırakılır ya da dikiş atılır. Yaranın kendiliğinden iyileşmesi beklenebilir.

Stapler Hemoroidopeksi (Longo Yöntemi) ; bu yönteminde stapler cihazı ile hemoroid dokusu yukarı çekilerek sabitlenir. Anüs bölgesindeki gevşek dokular toparlanır.

Lazer Koagülasyon ; lokal anesteziyle de yapılabilen bu işlemde anüsün içine lazer probu yerleştirilir. Hemoroid dokusu hedef alınarak ışınlar gönderilir. Bu yüksek sıcaklıktaki ışınlar sayesinde hemoroid dokusundaki kan damarlarının pıhtılaşması sağlanır. Kan akışı kesilerek hemoroidler küçülür ve düşer.

Lastik Bant Ligasyonu ; bu işlemde lokal anestezi ya da sedasyon uygulanabilir. Anüsün içine anoskop yerleştirildikten sonra hemoroidler net bir şekilde görülür. Hemoroid tabanına küçük bir bant yerleştirilmesiyle hemoroide giden kan akışı durdurulur. İşlemden bir iki hafta sonra hemoroid düşer.

Transhemoroidal dezarterizasyon (THD) ; bu işlem genel ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Üzerinde doppler ultrasonu bulunan anoskop ile hemoroidler tespit edilerek dikişlerle bağlanır. Böylece kan akışı kesilerek hemoroidlerin küçülmesi sağlanır. Hemoroid çok fazla sarkmışsa dikişlerle yukarı asılabilir.

 

hemoroid-ameliyati-yontemleri-nedir

 

Hemoroid Ameliyatı Sonrası

Hemoroid ameliyatı sonrasında ağrı ve şişlik yaşanabilir. Ağır hareketlerden kaçınılmalı ve bol istirahat edilmelidir. Tuvalet ihtiyaçlarını karşılarken ameliyat bölgesine nazik davranmak gerekir. Ameliyat sonrasında kişinin yemek yeme düzenini değiştirmesi gerekebilir. Kabızlık yaşamak ameliyat sonrasında kişiyi çok zorlayacağı için lifli gıdalar tüketmek ve daha sıvı ağırlıklı beslenmek gerekir. Hastaya eğer açık hemoroidektomi işlemi gerçekleştirilmişse dikişler 1-2 hafta sonra kendiliğinden atılır. Kapalı olarak yapılmışsa doktorun dikişleri alması gerekebilir. Hemoroid ameliyatı sonrası şunlar yapılabilir:

  • İlk iki gün makat bölgesine buz uygulama,
  • Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra ılık suya 15 dakika kadar oturma,
  • Kişi kabızlık yaşıyor ve geçiremiyorsa dışkı yumuşatıcı şuruplar doktorun tavsiyesiyle kullanılabilir.

Hemoroid Ameliyatı Fiyatı

Hemoroid ameliyatı fiyatları uygulanan ameliyat yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Hemoroidin ne kadar ilerlediği, ne gibi uygulamalar gerektiği hemoroid ameliyat fiyatlarında farklılığa neden olabilir. Op. Dr. Demet Ağras hemoroid ameliyatı uygulayabilmektedir. Hemoroid hakkında bilgi almak için iletişim kısmından bize ulaşabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.

Hemoroid Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hemoroid ameliyatı kaç günde iyileşir?

Hemoroid ameliyatı olduktan sonra birkaç gün zor geçebilir ancak 2-3 hafta içerisinde yaranın iyileşmesi mümkündür.

Hemoroid ameliyatı riskli mi?

Hemoroid ameliyatı düşük riskli bir cerrahi işlemdir. Deneyimsiz hekimler tarafından yapılmadığı sürece yan etkileri azdır.

Hemoroid ameliyatı kaç dakika sürer?

Hemoroid ameliyatının hangi yöntemle yapıldığına bağlı olarak süre değişebilir. Örneğin lazerle yapılan işlem 30 dk – 1 saat arasında sürmektedir.

Hemoroid ameliyatı sonrası tuvalet ağrı ne kadar sürer?

Hemoroid ameliyatı sonrasındaki iyileşme sürecinde ağrı ilk birkaç gün hafif de olsa devam edebilir. Ancak doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılır, önerilere uyulursa bu süre uzamayacaktır.

Basur ameliyatında hasta uyutulur mu?

Hemoroid ameliyatında uygulanacak yönteme bağlı olarak genel anestezi veya spinal anestezi tercih edilir. Genellikle belden aşağısı uyuşacak şekilde spinal anestezi uygulanmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anismus

Anismus

Anismus; spastik pelvik taban olarak da bilinen makat kaslarının spazmıdır. Dışkılama…

Devamını Oku
hemoroid-tedavisi

Hemoroid Nedir?

Hemoroid, bağırsaklarımızın son kısmında bulunan damarların şişmesiyle ortaya çıkan o…

Devamını Oku
anal-apse

Anal Apse

Anal apse, anüs çevresinde oluşan irin dolu enfeksiyon noktasıdır. Anal apse veya diğ…

Devamını Oku