Anüs (makat) ve hemen yukarısında bulunan ve hemoroidal damarlar denilen bu yapıların genişlemesiyle hemoroid hastalığı oluşur. Anüs ve rektumda bulunan hemoroid damarlarının aşırı derecede genişlemesi ve bazen anüsten dışarı doğru taşması hemoroid hastalığı olarak adlandırılır.
Basur Tedavi Yöntemleri
Derecesine ve hastanın beklentisine göre yöntem seçilir. Kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Ameliyatsız Basur Tedavileri
Lazerle Basur Tedavisi
Lazer yardımıyla yapılır. Aletin ucu hemoroidin memesine dokundurulur ve tetiğine basılır, saniyeler içinde meme haşlanma düzeyinde ısınır ve aktivitesini kaybeder. Kanama varsa aynı anda durdurulmuş olur.
Lastikle Basur Tedavisi
Memeyi emerek içine çeken alet memenin dibine dar lastik halka atar, lastik halka memeye giden damarları tıkar, memeye kan gidemediği için saatler-günler içinde meme büzüşerek yok olur. Bu iki yöntem genellikle birlikte uygulanır ve toplam 5-10 dakika sürer. İşlem sonrası hasta işine dönebilir. 1.-2.-3. derecelerde uygulanır.
Basur Ameliyatları
THD Basur Tedavisi
Teknolojik bir yöntemdir, klasik yöntemde olduğu gibi kesme dikme işlemleri yoktur. İşlem sonrası hasta rahattır. Yöntemin özü memeye gelen atar damar kökünden bağlanır, memeye kan gidemediği için haftalar içinde büzüşerek yok olur.
Klasik Basur Ameliyatı
En ileri seviye yani 4.derecede tercih edilir. Memeler kesilerek alınır. Ağrılı bir yöntemdir.
Hemoroid Neden Olur?
Bu hastalık iç ve dış hemoroid olarak 2 ye ayrılır. Ama bu sınıflamadan önce hastalığın oluşma nedenlerini gözden geçirmemiz gerekiyor. Başlıca nedenleri şu şekilde sınıflayabiliriz:
- Aşırı kilo-obezite
- Kronik kabızlık
- Sık sık ağır kaldırıyor olmak
- Hamilelik
- 50 yaş üstü olmak
- Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak
- Ters ilişki
Diğer nedenleri ise şu şekilde sınıflandırabiliriz:
- Sık sık bisiklet ve motosiklete binmek
- Vücut geliştirme sporu yapmak
- Alkol alışkanlığı
- Acı ve baharatlı yiyecek tüketme alışkanlığı
- Şiddetli bir biçimde uzun süre öksürmek
- Bağırsakta oluşan tümörler
Hemoroid Tip ve Dereceleri Nelerdir?
Daha önce de belirttiğim gibi hemoroidler iç ve dış olmak üzere 2 tipte sınıflandırılırlar. İç hemoroid genelde fazla ağrı ve kaşıntıya neden olmaz. Çok ileri evre olmadıkça sadece aralıklı rektal kanama şeklinde belirti verir. Dış hemoroid ise genellikle ağrı ve yanma ile kendini gösterir.
Dış hemoroidler: Genellikle ele gelen cilt kabarıklığı dışında hastayı fazla rahatsız etmezler. Fazla genişlemiş damarlara pıhtı oturması ile şiddetli ağrı ve bunu takip eden şişlik gelişebilir. Buna tromboze hemoroid denir.
İç hemoroidler: hastalığın ilerleme evresine göre 4 grupta sınıflandırılır:
1. Derece: hastalığın elle ve gözle hissedilmesi imkansızdır. Ancak bir genel cerrahi uzmanının tespiti ile ortaya çıkar. Bunun için rektoskopi uygulanır.
2. Derece: Makat dışına çıkan memeler söz konusudur. Memeler tuvalet esnasında dışarı çıkıp daha sonra içeri girer. Bu esnada fazla ıkınma halinde kanama meydana gelir.
3.Derece: Hastalık tamamen kendini hissettirmeye başlamıştır. Hasta artık dışarı çıkan memeyi fark edebilir. Tuvalet esnasında dışarı çıkan meme, artık kişi kendi içeri sokmadıkça kaybolmaz. Kanama, ağrı, kaşıntı, ıslaklık ve dolgunluk hissi şikayetleri başlamıştır.
4.Derece: Hastalığın son evresidir. Hastalık kişinin hayatını olumsuz etkilemeye başlamıştır. Doktorun müdahalesinden başka seçenek kalmamıştır. Makatta devamlı dışarıda duran basur memeleri vardır.
Hemoroid Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hemoroidlerin büyük çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilirler. Birinci ve ikinci derecede kanayan iç hemoroidler lifli diyet dışkı yumuşatıcı ilaçlar ve bol sıvı alımı ile ıkınmanın engellenmesi sayesinde hemoroid tedavisi yapılabilmektedir. Diğer ameliyatsız tedavi şekilleri şu şekilde özetlenebilir:
1. Anal bölgenin temiz tutulması:
Hastanın şikayetleri arasında kaşıntı da varsa, anal hijenin düzeltilmesi gerekir. Sert ve kuru tuvalet kağıdı ile silmek yerine, yıkayarak temizlenmek ve pamuklu kumaşla ya da en azından kaliteli tuvalet kağıdı ile bu bölgeyi sürtmeden kurulamak mücadelede yararlıdır.
2. Oturma banyosu:
Makat bölgesinin hemoroid, makat çatlağı, fistül ve apse gibi hastalıklarında ve ameliyat sonrasında özellikle ağrıyı azaltmak için , yara iyileşmesine katkıda bulunmak amacıyla hastalara oturma banyosu önerilir. Oturma banyosunu hastanın 15 -20 dk süre ile dirseğini yakmayan ısıdaki ılık suyun içine oturarak ve günde 2- 4 kez yapması uygundur.
3. İlaç tedavisi:
Bu tedavi 3 ana başlık halinde sınıflandırılabilir.
Oral (ağızdan) kullanılan ilaçlar: Bu sınıfta ağrı kesici ilaçlar vardır. Dönem dönem ağrının kendisini gösterdiği ve hastayı rahatsız etmeye başladığı zamanlarda ağrıyı dindirmek için kullanılır. Bunun haricinde kabızlık ilaçlarının kullanımı da hastayı rahatlatmada etkili bir faktördür. Bu ilaçların kullanılmasında esas amaç, dışkıyı yumuşak kıvamda tutarak hemoroid kanamalarının ve ağrısının engellenmesidir. Hasta büyük abdestini rahatça yaptığı sürece, tuvaletteki ıkınması azalacak, bu da dolaylı olarak hemoroid memelerinin basınçla şişmesini ve kanamasını engelleyecektir
Krem şeklinde anüse sürülen ilaçlar: Makat çevresindeki derin çatlaklar , iç ve dış basur ile ilgili rahatsızlıklar, hemoroid ameliyatı gibi rektum ve anüsle alakalı müdahalelerin hemen sonrasında ortaya çıkan ağrı ve kaşıntı şikayetlerinin tedavisinde kullanılırlar.
Fitil kullanımı: Anüste görülen çatlaklar, iç ve dış hemoroidler üzerinde etkilidir. Uzun süre kullanımı genelde önerilmez.
Hemoroid en hızlı nasıl geçer?
Hemoroidin ilk evrelerine doğru şekilde beslenmek, ağrı kesici ve fitil kullanımı, krem kullanımı ve oturma banyoları etkili bir çözüm sunabilir. Ancak kanama görülüyorsa ve ağrı yoğunsa doktora başvurmayı ertelememelisiniz.
Hemoroid için evde ne yapılabilir?
Hemoroidin tedavisi evde tam olarak sağlanamaz ama anlık rahatlama sağlamak için ılık su ile oturma banyoları yapmak fayda sunabilir.
Hemoroid şişmesi nasıl geçer?
Hemoroid şişmesinde uygulanan tedaviler için fitil ya da ağrı kesici reçete edilebilir ancak öncelikle doktorun hastayı muayene etmesi gerekir.
Hemoroid kesin çözüm var mı?
Hemoroid medikal tedavi ile tedavi edilebilir, medikal tedavi yeterli görülmezse lazer tedavisi ya da ameliyat ile çözüm sağlanabilir.
Hemoroid ilaçsız geçer mi?
Hemoroidin ilk evrelerinde ilaçsız tedavi mümkündür ve yaşam tarzında yapılan değişimler tedavi için yeterli olabilmektedir.