İç hemoroidin ilerlemesi durumunda hemoroid dışarı sarkabilir. Bu sarkma sonucunda rahatsızlık hissi artabilir. Bu sebeple iç hemoroidin fazla ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir.
İç Hemoroid Nedir?
Anüs ve rektumun iç kısmında damarların şişmesi sonucunda iç hemoroid meydana gelir. Yastık benzeri bu damarlar anüsün kontrolünü sağlar. Damarların gevşeyip genişlemesiyle şişme gerçekleşir ve bu durum iç hemoroidin oluşmasına sebebiyet verir. Rektumun içinde çok az sinir ucu bulunduğundan iç hemoroid kişide ağrı yapmayabilir. Bu sebeple tanısının konması uzun sürebilir.
İç Hemoroid Belirtileri
İç hemoroid belirtileri ilk oluşum aşamasında görülmeyebilir. İç hemoroid genellikle ağrıya sebep olmadığından kanama görülene kadar hemoroid şüphesi olmaması normaldir. İç hemoroid belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kanama,
- Tahriş,
- Kaşıntı,
- Islaklık,
- Akıntı,
- Dolgunluk hissi,
- Dışkı yaparken ağrı olması,
- Hemoroid sarktığı için o bölgede bir şey hissetme
İç Hemoroid Neden Olur?
Anüs bölgesindeki damarların şişmesi soncunda iç hemoroid meydana geldiği için bu damarların şişmesine neden olan durumları tespit etmek gerekir. Kabızlık, ishal, uzun süre oturma, ıkınarak o bölgeyi zorlama, acı yiyecek tüketimi, baharatlı yiyecek tüketimi ve hamilelik damarların şişmesine neden olabilir. Bu sebeple uzun süre kabızlık görülüyorsa hemoroide neden olmaması için bu sorunu kısa sürede çözmek gerekir. Uzun süre oturmaktan kaçınılmalı ve hareket edilmelidir. Dışkı yaparken ıkınma damarlara zarar verebileceğinden bu davranıştan uzak durmak gerekir.
İç Hemoroid Evreleri
İç hemoroidin evreleri vardır. İlk evrede ağrısız şekilde kanama görülebilir. İç hemoroid evreleri şu şekilde sıralanabilir:
- 1. Evre İç Hemoroid ; tuvalet ihtiyacından sonra kanama görülebilir. Ancak her tuvalet ihtiyacından sonra kanama görülmeyebilir. Kanama görülme sıklığı azdır.
- 2. Evre İç Hemoroid ; tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra makattan dışarı hemoroid memeleri çıkabilir ve ele gelebilir. Tuvaletten çıktıktan sonra dışarı çıkan memeler içeri girer. Bu aşamada ağrı ve kanama görülebilir.
- 3. Evre İç Hemoroid ; tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra dışarı çıkan hemoroid memeleri bu evrede kendiliğinden içeri girmez. Elle içeri iterek makat içine yerleştirilir.
- 4. Evre İç Hemoroid ; tuvalet ihtiyacından sonra çıkan hemoroidler elle itilse bile sonrasında kendiliğinden dışarı çıkabilir ya da hiç içeri itilemeyebilir. Bu sebeple enfeksiyon riski artar ve kişi şiddetli ağrı yaşayabilir.
İç Hemoroid Tedavisi
İç hemoroid tedavisinde ilk önce koruyucu tedavi yöntemine başvurulur. Özellikle hastalığın ilk evrelerinde uygulanan bu yöntem sayesinde ameliyata gerek kalmayabilir. Kişi dışkılama alışkanlıklarını düzenlemeli, hijyen sağlamalı, dışarı çıkan hemoroid memelerini içeri itmeli ve en önemlisi beslenme düzenini sağlamalıdır. Lifli gıdaları sıkça tüketilmeli, meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Yeteri kadar su içilmelidir. Su tüketimi yerine kahve ve çay tüketimi alışkanlığı varsa bu alışkanlık bırakılmalıdır. Hemoroid belirtilerini azaltmak için günde birkaç kez oturma banyosu yapılabilir. Ilık suda 10 dakika kadar oturmak ağrının azaltılmasını sağlayabilir.
İç hemoroid tedavisi için ameliyattan önce bazı girişimsel yöntemler uygulanabilir. Lastik bant yöntemiyle bağlama ile hemoroid pakeleri kökten bağlanarak hemoroidin düşmesi sağlanabilir. Skleroterapi yönteminde ise damarların içine özel bir sıvı enjekte edilerek sarkma engellenebilir.
Damar ağının yakılması ameliyatsız uygulanabilecek bir başka yöntemdir. Bu yöntemde hemoroid damarları üzerine ısı uygulanarak hemoroid memelerinin küçülmesi sağlanır.
İç hemoroid tedavisinde son olarak kullanılan yöntem hemoroid ameliyatıdır. Hemoroidektomi ile sarkan memeler cerrahi işlem ile alınır. Longo yönteminde ise stapler cihazı ile hemoroidin çıkarılması sağlanır. İç hemoroid tedavisi hastalığın evresine göre değişiklik gösterir.