Kıl dönmesi genç erkek kitlenin sık görülen cerrahi hastalığıdır. Türkiye’de 18-25 yaş aralığında %10'a kadar çıkabilmektedir. Her ne kadar bazı uyanık üreticiler bitkisel ürünler satmaya çalışsa da veya ameliyatsız tedavi ediyoruz diyen olsa da kıl dönmesi (pilonidal sinüs) ameliyatla tedavi edilen bir hastalıktır. Çoğu hala kullanımda olan 15'ten fazla ameliyat tekniği tarif edilmiştir.
Çağdaş Kıl Dönmesi Ameliyatları
Hastalığın olduğu alan olabilecek en küçük girişimle alınır yani hedefe yönelik uygulamadır, sağlıklı dokuya zarar verilmez. Ortak özellikleri narkoz gerekmeden, ayaktan uygulanabilmeleri ve işlemden hemen sonra hastanın işine dönebilmesidir. Bu ve benzer avantajları nedeniyle öğrenen cerrah sayısı hızla artmakta ve giderek daha yaygın uygulanmaktadır. Tabi ki bütün ameliyatlarda olduğu gibi bunlarda da tecrübenin önemi büyüktür.
Yaygın olarak uygulanan 4 çağdaş uygulama vardır; mikro sinüsektomi, pit picking, Bascom ve sinüsotomi. Her ne kadar farklı isimlerle anılsa da birbirine benzerler ve miro sinüsektomi bunlar içinde en üstün olanıdır.
Çağdaş yöntemlerin avantajları;
- Aynı gün işe dönülebilir.
- Narkoz gerekmez.
- Ağrı minimaldir.
- İz kalmaz.
- Pansuman gerekmez.
- İltihap ve kanama riski çok düşüktür.
- Hastane ortamı gerektirmez.
Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatları
Hastalığın olduğu alan genişçe sağlıklı doku ile birlikte alınır. Gereksiz yere çıkarılan sağlıklı doku çok fazladır. Geniş alan kesildiği için hastaya bir çok sıkıntı verebilir.
- 12-15 gün yüzüstü yatmak gerekebilir.
- Narkoz gerektirir.
- Hastanede kalmak gerekir.
- 2-8 hafta pansuman yapılır.
- Ağrı fazladır.
- Abartılı iz kalır.
- Kesi bük olduğu için iltihap ve kanama ihtimali de büyüktür.
10'dan fazla çeşit (flap ameliyatları, primer kapatma, marsupializasyon vs.) vardır. Klasik yöntemlerin en başarılısı, kolay uygulananı Karidakis yöntemi ayrı sayfada ele alınmıştır. Kısaca şunu yazabiliriz Karidakis genel olarak değerlendirildiğinde klasik yöntemlerle çağdaş yöntemler arasında bir yerde ama kolaylığı sayesinde çağdaş yöntemlere yakındır.
Kıl Dönmesi Zor Bir Ameliyat mıdır?
Klasik yöntemler 30 dakika-2 saat arası sürerken modern yöntemler 8-15 dakikada yapılabilir. Çok dar alanda çalışıldığı için narkoz gerekmez iki cm'lik yer uyuşturularak yapılır. Hasta 10 dakika istirahat sonrası kendi arabasını kullanarak ya da toplu taşıma araçlarıyla refakata ihtiyaç duymadan evine, işine veya sosyal yaşamına dönebilir. Genellikle ağrı kesici almayı gerektirmeyecek düzeylerde hafif bir ağrı olur. Yine diğer yöntemlerde olduğu gibi haftalarca pansuman gerekmez, ilk konulan pansuman 72 saat sonra açılır ve banyo yapılır. Ayrıca yara bakımı veya pansuman gerekmez. Klasik yöntemlerde uygulanan dikiş burada uygulanmaz, genellikle gizli, estetik ve emilebilir dikişler konduğu için ayrıca gidip dikişler aldırılmaz.
Kıl Dönmesi Apsesi
Deri altındaki yabancı cisimlerin mikrop bulaşması sonucu iltihaplanması, iltihabın ilerlemesi sonucu şikayetlerin çok artması şeklinde karşımıza çıkan bir durumdur. Deri altındaki iltihap ilerleyerek cerahat birikmesine neden olur.
Apse Belirtileri
Bütün apselerde olduğu gibi; Ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı görülür.
Apse Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüm apselerde olduğu gibi bir an önce boşaltılmalı ve cerahat vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Devam eden günlerde antibiyotik tedavisi uygulanır ve dokunun toparlama süresi olan 2 ayın sonunda temel hastalık olan pilonidal sinüsün kendisi alınır.
Kıl dönmesi nedir? Kıl dönmesi hakkında detaylı bilgi için tıklayın