Kıl dönmesi, kişinin hayatını olumsuz olarak etkileyecek bir durumdur. Bir tüy tanesinin derinin altına doğru uzamasıyla başlar ve ağrı, enfeksiyon gibi sorunlara yol açabilir. Kıl dönmesi özellikle erkekler arasında yaygın şekilde görülmektedir.
İçindekiler
Kıl dönmesi, tıbbi terimiyle pilonidal sinüs olarak adlandırılan bir cilt sorunudur. Kılın derinin altına doğru kıvrılması ve geriye doğru büyümesiyle oluşan bir sorundur. Genellikle kıllı bölgelerde, kalçaların arasında, kasık bölgesinde daha çok görülmektedir. Kılların kalın ve kıvrımlı olmasından dolayı doğru yönde çıkamaması ve geriye doğru büyümesiyle ilişkilidir.
Kıl Dönmesi Nedenleri
Kıl dönmesi nedenleri aşağıdaki maddelerle açıklanabilir:
- Kıl dönmesinin bir nedeni tüylerin doğru yönde çıkmaması ve geriye doğru büyümesiyle ilişkilidir.
- Kalın ve kıvrımlı tüylere sahip olmak, kıl dönmesinin bir nedeni olabilir. Kalın ve kıvrımlı olması deriye daha kolay saplanmasına neden olur.
- Sıkı kıyafetler giymek sürtünmeye yol açabilir, bu nedenle kıl dönmesi oluşumu riski artar.
- Aşırı terleme, ciltte nemli bir ortam yaratır ve bu şekilde tüylerin düzgün şekilde çıkması engellenebilir.
- Cilt temizliğinin yeterli şekilde yapılmaması, tüylerin ve cilt gözeneklerinin tıkanmasına ve kıl dönmesinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Kıl dönmesi öyküsü aile geçmişinde varsa, kişinin de bu soruna daha yatkın olması olasıdır.
Kıl Dönmesi Belirtileri
Kıl dönmesi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu belirtiler, şiddetli veya hafif şekilde de görülebilir. Kıl dönmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Ağrı ve rahatsızlık,
- Şişlik ve hassasiyet,
- Kızarıklık,
- Bölgenin sertleşmesi,
- Enfeksiyon oluşması,
- Apse veya irinli kist oluşması şeklinde görülebilir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Kimlerde Görülür?
Kıl dönmesi özellikle genç yaşlardaki insanlarda görülür ve kişinin sosyal yaşamını ve günlük aktivitelerini etkileyebilir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Uzun süre oturarak çalışan kişiler, aşırı tüylenmeye sahip kişiler, aile geçmişinde kıl dönmesi öyküsü bulunan kişiler, kıl dönmesi riski altındadır. Kıl dönmesi, vücutta saç, sakal, sırt ve kuyruk sokumu bölgesindeki kılların, kuyruk sokumuna düşmesi durumunda gerçekleşir. Kuyruk sokumuna düştükten sonra buradan uzaklaştırılamayıp derinin altına girmesi ve kopan kılların burada bir kanal oluşturması ile kıl dönmesi durumu gerçekleşir.