Siğil ciltten kabarık, beyaz, pembe kahverengi veya deri renginde karnabahar gibi çıkıntılardır. Bürüklükleri toplu iğne başı kadar küçük olabileceği gibi tedavi edilmezse portakal büyüklüğüne erişebilir.
İçindekiler
Makat Siğili Tedavi Yöntemleri
Makat siğili tedavisi olarak; radyofrekans da uygulanabilir ama en etkili elektrokoterizasyondur. Sigil çok küçük ise RF kullanılabilir. Uygulama bölgesel uyuşturmayla kolaylıkla yapılır. Hasta aynı gün içine dönebilir.
Makat Siğili Ameliyatı
Büyük oranda terk edilmiştir, çok daha zahmetli ve iyileşme süresi uzun olduğu için uygulayıcısı kalmamıştır denecek kadar seyrek uygulanmaktadır.
Kondilom Takibi
Aslında takip tedaviden daha önemlidir. Genellikle “yaptım oldu” zihniyetiyle bir defa yakılıp bırakılmaktadır, hasta birkaç ay sonra aynı şikayetlerle yeniden gelmektedir.
Ben takipte şu yolu izliyorum;
İlk uygulamadan gördüğüm tüm siğillere radyofrekans da uygulanabilir ama en etkili elektrokoterizasyondur. Bir ay sonra hastayı kontrole çağırıyorum, yenileri çıkmışsa onları da yok edip bir ay sonra yeniden çağırıyorum, yeni hiç yoksa bu durumda 2 ay sonra kontrole çağırıyorum. İki ay sonra geldiğinde varsa uygulayıp bir ay sonra tekrar çağırıyorum yoksa dört ay sonra kontrole çağırıyorum. Bu şekilde yakın takiple ya 6 seans ya da bir yıl devam ediyorum. Dört aylık temiz dönemde hastalığın tamamen yok edildiğini kabul edip takibi bırakıyorum.
Kimyasal Yöntemlerle Tedavi
Siğillerin iyileşmesi için sıvı ve merhem şeklinde ilaçlar kullanılır. Tedavide başarısızlık olabileceği gibi, ilaçların yan etkilerinin görülmesi de tedaviyi olumsuz olarak etkiler. Tedavi süresi 1-2 aya kadar uzayabilir. Bunlardan asit yapısında olup da kimyasal olarak yakanlar özellikle anüs bölgesinde ciddi ve geniş yanıklara sebep olabilmektedir. Ya hiç kullanılmamalı ya da çok çok dikkatli kullanılmalıdır. Savunma mekanizmalarını artıran merhemler genellikle radyo frekansla tedaviye ek olarak, işlemin devamında önerilir.
Bu hastalık HPV (Human Papilloma Virüs) nin sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Sıklıkla el ve ayaklarda görülmekle beraber, cinsel organlar ve makat etrafında da görülürler. Makatta ele gelen çıkıntı ve şişlikler her zaman siğil değildir. Bunları ayırt etmek için muayene etmek gerekir.
Belirtileri Nelerdir?
Siğiller makat çevresinde kaşıntı, akıntı, kanama ve ıslaklık yaparlar. Bu da kişiyi psikolojik olarak etkiler. Bunlar tek tek olabildiği gibi, birleşip anüsü kapatacak kadar büyüyebilir. Cinsel olarak aktif olan erkeklerde daha sıktır ancak kadınlar ve çocuklarda da görülebilir.
Bulaşma Nedenleri
Başlıca dokunma ile bulaşırlar. Cinsel temas esnasındaki küçük cilt tahrişleri sonucu virüs dokuya yerleşir ve burada üremeye başlar. Hastalığın ortaya çıkışı virüs ile temastan 1-6 ay sonra başlar. Daha da uzun zaman alabilir. Cinsel temas ile başkalarına bulaşır.
Cinsel ilişki dışında ortak kullanılan eşyalar ve ortak kullanılan tuvaletlerden de bulaşma ihtimali vardır. Kondilomlu kişi taharetlenirken taharet musluğuna dokunduktan sonra aynı musluğa dokunan sağlıklı kişinin virüsü kapabileceği yönünde bilgiler vardır.
Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bakıp görmek tanı için yeterlidir. Siğiller anüsten içeri girebildikleri için hastaya mutlaka anaskop muayenesi yapmak gerekir. Anal bölgedeki siğillerin düzeyinin tespiti için anoskop kesinlikle yapılmalıdır. Sadece dışardakileri tedaviye kalkışmak hastalığın bağırsakta çok daha ileri düzeylere gelmesine neden olabilir.
Siğiller Kansere Yol Açar mı?
Her siğil için geçerli olmasa da büyük siğiller ve HIV (AIDS) taşıyıcılarında cilt kanseri gelişme riski vardır. Hastaların nüks açısından yakın takipte tutulması gerekmektedir. Eşi de mutlaka kontrol edilmelidir. Nüks olduğunda hemen tedaviye başlanmalıdır.
Diğer Tedavi Yöntemleri
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren, virüsleri ortadan kaldıran aşılar kullanılmasıdır. Başarı şansı düşüktür.