Meme muayenesi, meme kanserini ve diğer meme hastalıklarını erken teşhis etmek ve tedaviye başlamak için önemlidir. Bu muayene, kendi kendine yapılabileceği gibi hekim tarafından da yapılabilir. Erken teşhis, tedavilerin başarı şansını artırır. Özellikle kadınlar meme muayenesini düzenli olarak yapmalıdır, çünkü kadınlarda daha sık görülen meme kanseri erken dönemlerde genellikle belirti vermez. Meme muayenesi ayrıca meme dokusunda herhangi bir anormalliği saptamak amacıyla kullanılır.Yapılan muayene ile memede kitle, şişlik veya diğer değişiklikler tespit edilebilir. Meme muayenesi, sağlık durumunu takip etmek ve risk faktörlerini belirlemek için de önemlidir.
Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Meme muayenesi, meme kanserinin erken teşhisi ve tedaviye başlamak için hayati bir öneme sahiptir. Muayene sırasında hasta, meme dokusunu kontrol etmek için bir doktor tarafından muayene masasına uzanır veya oturur. Doktor eldiven giyer ve her iki meme, koltuk altı lenf bezleri ve meme başını inceleyerek anormallikleri arar. Bu muayene, meme kanserinin erken belirtilerini tespit etmek için kritik bir adımdır. Meme muayenesinin doktor tarafından düzenli olarak yapılması, meme kanseri riskini azaltmaya ve sağlığı korumaya yardımcı olur.
Meme Muayenesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Meme muayenesi için gidilmesi gereken doktor, genel cerrahi uzmanıdır. Bu doktorlar, meme sağlığı konularında uzmanlık sahibi olduklarından meme muayenesini doğru şekilde gerçekleştirirler. Meme problemi veya endişesi yaşayan kişiler, özellikle bir kitle veya anormallik hissediyorsa, bir hekime başvurmalıdır. Bir kitle hissetmeyen kişiler de düzenli meme muayeneleri için de bu doktorlarla iletişime geçebilir. Meme sağlığını korumak ve riskleri azaltmak için düzenli muayeneler önerilir.
Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılır?
Meme muayeneleri, genellikle 20 yaşından itibaren her ay veya her ayın belirli bir günü düzenli olarak kendi kendine yapılmalıdır. 20 ila 39 yaş arasındaki kadınlar, kendi kendine meme muayenelerini aylık olarak yapmalıdır. 40 yaşından itibaren ise yıllık mamografi taramalarına başlanmalı ve doktor tavsiyesine göre meme muayeneleri düzenli olarak devam etmelidir. Risk faktörlerine ve aile geçmişine bağlı olarak doktor, daha sık meme muayenesi yapılmasını önerebilir. Ayrıca, her yaşta düzenli olarak muayene yapmak, meme kanserini erken teşhis etmek için kritik bir öneme sahiptir. Meme muayeneleri, 20 yaşından itibaren başlamalı ve yaş ilerledikçe rutin olarak uygulanmalıdır. İleri yaşlarda meme kanseri riski arttığı için düzenli taramalar hayati bir öneme sahiptir.
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Kendi kendine meme muayenesi, meme kanserini erken teşhis etmek ve sağlık durumunu izlemek amacıyla düzenli olarak yapılması gereken bir uygulamadır. Muayene, aylık olarak banyo veya duş sırasında kolayca gerçekleştirilebilir. Kadınlar, meme dokularını el ile tarayarak anormallikleri veya kitleleri tespit etmeye çalışırlar. Muayene sırasında meme cilt renginde, şişlik, ağrı, kızarıklık veya meme ucundan gelen sıvı gibi belirtilere dikkat edilir. Bu muayene, meme kanserinin erken belirtilerini yakalamada büyük bir rol oynar.
Kendi kendine meme muayenesi için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Aynanın önünde durun ve her iki kolunuzun dirsekten başlayarak kollarınızı yukarı kaldırarak memede daireler çizerek kontrol etmeye başlayın. Memenizin boyut, şekil, cilt rengi ve herhangi değişiklik olup olmadığını inceleyin.
- Bir meme üzerinde muayeneye başlayın. Üç adımda muayene yapabilirsiniz: İlk olarak, parmak uçları ile hafifçe bastırarak memenizin her bölgesini dairesel hareketlerle tarayın. İkincisi, kollarınızı yukarı kaldırarak meme dokusunu ve görüntüsünü daha iyi inceleyin. Son olarak meme ucundan gelen herhangi bir anormal sıvı olup olmadığını kontrol edin. Aynı işlemi diğer memeniz için tekrarlayın.
- Muayene sırasında herhangi bir anormallik veya kitle hissederseniz, hemen bir doktora başvurun.
Meme Muayenesi Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Meme muayenelerinin sıklığı yaşa ve kişisel risk faktörlerine göre değişir. 20'li yaşlardan itibaren aylık olarak düzenli şekilde kendi kendine muayene yapmak önerilir ve 40 yaşından itibaren mamografi taramaları da bu kontrollere eklenir. Kendin kendine yapılan muayenelerin, profesyonel doktor muayenelerinin yerine geçmediği ancak kişinin olaslı bir anormalliği daha hızlı şekilde tespit etmesini sağladığı unutulmamalıdır.