Yağ bezesi, cilt altında bulunan bir tür yumuşak dokudur. Lipom olarak da bilinen bu oluşumlar genellikle zararsızdır ve kanserli değillerdir. Yağ bezeleri, vücutta yağ hücrelerinin anormal bir birikimi olarak ortaya çıkar. Genellikle oval veya yuvarlak şekle sahip olan lipomlar, cilt altında hissedilebilen hareketli kitleler olarak kendini gösterir. Ağrısızdırlar ve genellikle semptomsuzdur, ancak büyüklükleri veya görüntüleri nedeniyle rahatsızlık oluşturabilirler.
Lipomlar genellikle cerrahi müdahale gerektirmez, ancak büyümeleri veya kozmetik endişe oluşturması durumunda çıkarılabilirler. Lipomlarda herhangi bir cilt lezyonunda olduğu gibi, belirtiler veya değişiklikler fark edildiğinde bir doktora danışılması önerilir.
Yağ Bezesi Nedir?
Yağ bezesi, tıp dilinde lipom olarak adlandırılır. Cilt altında bulunur ve kanserli değil, zararsızdır. Cilt ile kas tabakası arasında yer alır ve yavaşça büyürler. Vücutta herhangi bir bölgede oluşabilirler. Genelde yüz, omuz, saç derisi, boyun ve sırt bölgelerinde görülürler. El ile bastırıldığı zaman hem acı vermez hem de deri ile bütünleşmiş olmadıkları için hareket ediyor hissi barındırırlar.
Yağ Bezesi Belirtileri Nelerdir?
Yağ bezesi belirtileri genellikle gözle görülür şekildedir. Bazı insanlarda belli semptomlar görülebilir. Genellikle cilt altında hissedilebilen yumuşak ve hareketli kitlelerdir. Boyutları değişiklik gösterebilir. Bazı kişilerde büyük bazı kişilerde küçük olabilir. Ağrı veya rahatsızlık yaratmazlar. Nadir durumlarda baskı yapar veya sinirleri etkilerse, rahatsızlık oluşturabilir.
Yavaş bir şekilde büyürler ve büyüdükçe fark edilebilir hale gelirler. Hızlı büyümesi tümör oluşumuna yöneldiği ihtimalini düşündürebilir. Bu nedenle bir doktor tarafından değerlendirilmelidirler. Çoğunlukla büyük veya belirgin ise kozmetik bir endişe oluştururlar.
Yağ Bezesi Neden Olur?
Yağ bezesi yani lipom oluşumu tam olarak bilinemez. Bazı faktörlerin birleşimi bu sorunun oluşmasına neden olabilir. Aile üyelerinde lipom olan kişilerin genetik faktörlerden etkilenerek bu sorunu geliştirme riski yüksek olabilir. En önemli nedeni cilt altında biriken yağ hücreleridir. Bu hücreler normalden daha hızlı çoğalır ve bir kitle oluştururlar.
Hormonal dengesizlikler, özellikle bazı hormonlar yağ hücrelerinde büyümeyi etkiler. Bu durum lipom oluşumunu teşvik edebilir. Daha sık olarak orta yaş veya yaşlı kişilerde görülürler. Erkeklerde de kadınlara oranla daha yaygın olabilir.
Yağ Bezesi Tanısı Nasıl Konulur?
Yağ bezesi tanısı, bir doktor tarafından fiziksel muayene ve hastanın semptomlarına bağlı olarak konulmaktadır. Doktor, cilt altında hissedilebilen kitleyi değerlendirmek için bir fiziki muayene yapar. Bu yağ bezeleri yumuşak, hareketli ve ağrısız olurlar. Boyutu, kıvamı ve yeri değerlendirilir. Bu tanı koyma işlemi, tedavisinin planlanma aşamasında önemli olabilir.
Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yağ bezesi, genellikle tedavi gerektirmez ve zararsızdır. Ancak bazı durumlarda rahatsızlık veriyorsa, kozmetik açıdan güzel görünmüyorsa tedavi seçenekleri düşünülür. Yağ bezesi tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem cerrahidir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemde cilt üzerinden yapılan kesi ile yağ bezesi çıkartılır. Lipom tamamen çıkartılır, bir dikiş ile kapatılır ve tekrarlama riski azaltılır.
Yağ Bezesi Ameliyatı
Yağ bezesi ameliyatı, lokal anestezi altında yapılan küçük bir operasyondur. Bezenin olduğu bölge uyuşturulur, böylece hasta rahat bir operasyon süreci geçirir. Bezenin boyutuna bağlı olarak kısa süren bir işlemdir. Kesi uygulandıktan sonra yağ bezesi alınır ve dikiş atılarak işlem tamamlanır. Bir operasyon sırasında birden çok yağ bezesi alınabilir.
Lipom ameliyatı sonrasında yağ bezesinin boyutuna bağlı olarak iz kalmaktadır. Operasyon sonrasında nadir olarak kendini tekrarlar. Hastaya herhangi bir zorluk yaşatmayacağı ve bölgesel anestezi uygulanacağı için hasta günlük yaşamına devam edebilir. Kesi yapılan bölgenin hijyenine ve pansumanına dikkat edilmelidir. Enfeksiyon riski olabildiği için bazı ilaçlar önerilebilir. İyileşme süreci de hastaya göre değişiklik gösterecektir.
Yağ bezesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Yağ bezeleri genelde yuvarlak ve bastırıldığında hareket eden bir yapıdır. Vücuttaki dokunun yağ bezesi olup olmadığı doktor tarafından teşhis edilebilir.
Yağ bezesi alınmazsa ne olur?
Yağ bezesi genelde bir sorun teşkil etmese de bazen görsel açıdan güzel görünmedikleri için bazen de iltihap oluşumundan dolayı operasyon ile alınabilir.
Yağ bezesi hangi bölgelerde çıkar?
Yağ bezesi, yaygın olarak boyun, omuz, sırt, saç bölgelerinde görülse de vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.
Yağ bezesi ameliyatı kaç saat sürer?
Yağ bezesi ameliyatı, bezenin boyutuna göre şekillenmektedir. Küçük yapılar çok kısa bir süre içerisinde alınır ve hasta o gün içerisinde günlük hayatlarına dönerler.
Yağ bezeleri kendiliğinden kaybolur mu?
Yağ bezeleri kendiliğinden kaybolmayan, geçmeyen dokulardır. Zaman içerisinde büyüyebilirler.